ελληνικά

Κοινή Δήλωση Hub Meeting Μαρίμπορ – Λιουμπλιάνα 2013
Το Hub Meeting 2013 Maribor – Ljubljana είναι η συνέχιση μιας διαδικασίας συνάντησης ευρωπαϊκών κινημάτων. Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας γύρω από πέντε θέματα: Διακυβέρνηση της Πόλης· Γνώση· Μετανάστευση· Γυναίκα, Κρίση και Ριζοσπαστική Κοινωνική Φροντίδα και Συνταγματική Καταστική Διαδικασία. Ξεκινώντας από τις τοπικές διαφορές μας, μιλήσαμε για την δημιουργία ενός κοινού χώρου μεσα στον οποίο θα σκεφτόμαστε την Ευρώπη ως περιοχή καθοριζόμενη από τους αγώνες και όχι ως γεωγραφική περιοχή που χωρίζεται από σύνορα και ορίζεται από ηγεμονικές δομές. Στο πλαίσιο αυτό λάβαμε υπόψη μας τους αγώνες της Αραβικής Άνοιξης και τις διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου. Μέσα απο αυτήν την διαδικασία οραματιζόμαστε τον κοινό χώρο μέσω του οποίου οι τοπικοί αγώνες αντηχούν σε διακρατικό επίπεδο.
Η συνταγματική καταστατική διαδικασία είναι ένας κρίσιμος ορίζοντας που πρέπει να γεμίσει με περιεχόμενα και πρακτικές που να βασίζονται σε μια γενική έρευνα στην οποία τα κινήματα είναι ενσωματωμένα, με σεβασμό στην ετερογένεια των κοινωνιών και των τοπικών συνθηκών. Υπάρχει μια γενική ανάγκη επίθεσης στο οικονομικό κεφάλαιο, την τρόικα κ.λ.π, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο αλλά και με υλικό τρόπο μέσω σαφών πρακτικών. Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για ριζοσπαστικά κινήματα που περιλαμβάνονται ήδη στη διαδικασία, αλλά να γενικευθούν οι αγώνες.
Ως κινήματα και ακτιβιστές, θέλουμε να δούμε τους εαυτούς μας ως ενσωματωμένους στην κοινωνία και όχι χωριστά από αυτή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αγώνα στα εδάφη όπου το καπιταλιστικό σύστημα αναπαράγει τον εαυτό του: για παράδειγμα στη διακυβέρνηση της πόλης, τη γνώση, τη μετανάστευση, την κοινωνική φροντίδα, και την από τα κάτω ευρωπαϊκή συνταγματική καταστατική διαδικασία.
Στη Διακυβέρνηση Της Πόλης συζητήθηκαν οι αγώνες και οι πρακτικές στην πόλη και στις αστικές περιοχές, και η οργάνωση των αναγκών της επικράτειας.
Στη Μετανάστευση συζητήθηκαν οι αγώνες ενάντια σε κάθε οικονομικό και πολιτικό σύνορο μέσω των οποίων βρήκαμε γραμμές που διαπερνούν τους αγώνες των προσφύγων και τους αγώνες των μεταναστών εργατών.
Αναγνωρίσαμε την Γνώση ως θεμελιώδες πεδίο μάχης που μας δίνει τα εργαλεία για να δημιουργηθούν νέοι αγώνες.
Στο Γυναίκα, Κρίση και Ριζοσπαστική Κοινωνική Φροντίδα συζητήσαμε τη σχέση μεταξύ της πατριαρχίας, του καπιταλισμού και της κρίσης. Πρώτον, το πώς να εισαχθούν οι φεμινιστικές προοπτικές στον κοινό αγώνα ενάντια στη λιτότητα· δεύτερον, οι μηχανισμοί της ριζοσπαστικής κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα.
Και στην Συνταγματική Διαδικασία συζητήσαμε την πραγματοποίηση μιας κοινωνικής απεργίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, όπου «Κοινωνική Απεργία» σημαίνει μορφές απεργίας χωρίς τα επίσημα συνδικάτα κ.λ.π. Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τους μηχανισμούς και τις μεθόδους του πώς οι άνθρωποι δημιουργούν μόνοι τους και συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες και μεταδίδουν δίκτυα πρακτικών, κάνοντας την πρώτη δοκιμή την ερχόμενη 15η Μαΐου.
Εκτός από αυτό αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ατζέντα ευρωπαϊκών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Blockupy FrankfurtQue Se Lixe A Troika και Plan de Rescate Ciudadano, μέρες κινητοποίησης με την προοπτική των επόμενων βημάτων προς το φθινόπωρο και τονίζουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να είναι χρήσιμα εργαλεία για την οικοδόμηση μιας συνταγματικής καταστατικής διαδικασίας.
Με αγάπη, οι συμμετέχοντες του Hub Meeting

Leave a comment